lördag, april 12, 2014

Kaffe, KaFfE, KAFFE - rolig och intressant fakta

Kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle börja dricka kaffe, inte ens då jag var 24 år!
Men då jag började arbeta på daghem var det lättast att ta kaffet som tillflykt om man ville sätta sig ner på en liten paus. Kände inte att jag ville dricka endast vatten och ville inte slösa min tid på att börja på med tevatten och tepåsar... Innan man har druckit det, är ju tiden ute med pausen! Kaffet fanns alltid där på bordet och kopparna! Där började min kaffedrickande vana, som nu fortsatt till en sådan grad att jag får huvudvärk om jag glömt att dricka kaffe.

Efter att ha köpt en ny kaffebryggare (bilden nedan) till min sambo började jag funder lite mer över kaffe i och med att vi ny maler kaffet själva och köper bönor.

Wilfa Svart Presisjon Kaffebryggare WSP-1B
Wilfa Svart Presisjon Kaffebryggare WSP-1B


(Bild: http://www.wilfa.se/katalog/product.php?productid=16446&cat=315&page=1)

Jag har en viss förståelse för att kaffebönan är en hel vetenskap om man vill ta det på det sättet! Såsom kakao och vin också kan anses vara! Som halvitalienare är det ändå ganska strongt att börja dricka kaffe först som 25 åring!

Nu till faktadelen:

Tänk att kaffe är en nationaldryck i Norden, trots att det i huvudsak odlas VÄLDIGT långt bort från våra länder!

Kaffets roll i vardagen är nästan lika självklar som att vi äter mat.

Få vuxna startar sin dag utan kaffe och kaffe är det första man tänker på när man får gäster.

Detta är inget unikt för finländare eller italienare, utan kaffet är en central roll för miljontals människor jorden runt. Kaffe ger avkoppling i vardagen, en tid att sitta ner och fundera och reflektera över livet eller nuet!

Vad är din historia? Hur startade du ditt kaffedrickande?

Vägen för kaffebönan till Europa och Finland:

  • De första kaffeplantorna växte och växer fortfarande vilt i Etiopiens berg i ett område som heter - KAFFA.
  • Staden Mocka finns i sydvästra Jemen och det var där de första stora kaffeodlingarna påbörjades. Efterfrågan växte sig större vartefter bönan spred sig och det blev därför förbjudet att besöka kaffeodlingarna i och med att man ville behålla kaffeplantan för sig själva i Jemen. Men det är klart att den började sprida sig.
  • År 1554 slås Istanbuls två första kaffehus upp portarna och får stor framgång
  • År 1616 kom den första större kaffelasten till Europa
  • År 1685 får Venedig sitt första kaffehus
  • Summa sumarum - det är på 1600-talet som kaffet spred sig i Europa
  • 1901 Konstruerade italienaren Bezzema en maskin som bygger på espressoprincipen (höll lägre tryck än dagens)
  • 1908 ledsnar Melitta Benz på sumpen i kaffet och uppfinner kaffefiltret (som hon patenterar)
  • 1971 öppnar Starbucks sitt första kafé i Seattle
  • 1994 öppnar den svenska kaffekedjan Waynes Coffe i Stockholm
Kaffebönan och kaffeträdet
  • Största produktionslandet = 1. Brasilien, 2. Colombia, 3. Vietnam, 4. Indonesien
  • Ett träd kan bli upp till 10 meter högt, men när det odlas beskärs det ner till 2-3 meter högt för att underlätta plockningen (de börjar växa mer på bredden)
  • På en höjd mellan 500-1200 meter över havet trivs kaffeträdet bäst
  • I Kenya växer de till och med på 2000 meters höjd
  • Kaffeträdet är känsligt för kyla, bästa temperaturen är 15-25 celsius
  • 1 kaffebuske ger 2,5 kg kaffefrukter per skördeår = 2000 frukter/4000 frön (kaffebönor)
    = ½ kg råkaffe eller ½ kg rostat kaffe
  • Busken ger produktiv mellan 6-15 år gammal, ger mest frukt när den är 7-8 år
Kaffebusken - några som plockar frukterna(Bild: http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Laos)



Välja kaffe i butiken:

  • Kaffe är efter olja den viktigaste handelsvaran i världen (odlas på 10 miljoner hektar mark i 50 länder, ca. 100 miljoner människor är beroende för att överleva)
  • Som konsument har man en betydelsefull roll vid valet av kaffe 
Problemen som finns:
  • Odlare får underbetalt
  • Kaffeplockare arbetar under dåliga arbetsförhållanden, ex. skador av bekämpningsmedel
  • Giftiga bekämpningsmedel - kaffe är ett av världen mest besprutade livsmedel (minst 70% av odlarna använder bekämningsmedel)
  • DU KAN: välja Rättvisemärkta och Rainforest Alliance och miljömärkt
Underhåll av kaffebryggare och maskiner:
  • Diska direkt alla delar - fettet från kaffet fastnar lätt och härsknar och ger dålig smak vid nästa bryggning
  • Kaffekvarnen ska också rengöras, helst borsta bort kaffet för att undvika att små kaffesmular härsknar
  • Avkalka ofta - för att försäkra att den härskna smaken kommer med från gamla rester
Inköp:
  • Investera i en elektrisk kaffekvarn - det viktigaste redskapet för att lyckas med gott kaffe
  • Rostfri tamper för att pressa espresso (så inte vattnet smiter)
Bästa tipsen:
  • VATTEN: rent, kallt (Håll vattenbehållaren REN och torr mellan användingen)
  • Spara sumpen och blanda i översta lagret med växterna/ sprid ut i trädgården. Sumpen är bra att strö ut över det ställe du tänker strö ut aska för att binda askan bättre
  • Tvätta händerna efter trädgård eller efter att ha rensat fisk med sumpen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här syns det senaste smarttipsen jag har samlat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...