tisdag, april 30, 2013

Finns det skillnader på solens inverkan enligt hudfärgen?


Doktor Cecilia skiver om den saken såhär:


Spelar hudfärgen någon roll i solen?

Den frågan fick jag på mitt inlägg om barn och sol, och det får bli ett helt eget inlägg för att svara på den frågan.
Ja, det gör den. Den bruna färgen i huden är ett skydd mot solljus, och vid studier där man jämfört människor med vit hud fast med olika grader av vithet har de allra ljusaste, rödhåriga, grön/blåögda människorna störst risk för hudcancer och att bränna sig i solen.
Hudcancer i svart och vit hud
Efter en lång litteratursökning hittade jag en studie som beskriver förekomsten av hudcancer hos människor med riktigt mörk hud. Där beskriver doktor Maurice Asucuo vid University of Calabar Teaching Hospital i södra Nigeria vilka hudcancerfall deras klinik möter. Skivepitelcancer var den vanligaste cancertypen och stod för 40 % av hudcancerfallen, de flesta patienter med denna cancer hade svart hud, men några hade albinism (alltså avsaknad av hudpigment). Skivepitelcancrarna hos de med svart hud satt företrädesvis på benen och rumpan/könsorganen vilket talar emot att de var orsakade av solstrålning.
Hos människor med vit hud är basalcellscancer vanligast och både de och skivepitelcancrarna sitter framför allt på huvudet och halsen och förekommer mer hos människor som säger att de solat mycket, eller som bott i extra soliga områden.
Maligna melanom förekommer även i Nigeria, men har rapporterats vara 10-20 gånger vanligare i befolkningar med företrädesvis vit hud. I Afrika söder om Sahara sitter de flesta melanomen i fotsulorna, vilket talar emot att de är solorsakade, men möjligen för att de är orsakade av trauma, barfotagång på heta vägar kanske?
Hud av alla färger åldras av solen
Däremot åldras både vit och svart hud av solstrålning, och det finns flera hudsjukdomar som inte är cancer som är solorsakade i svart hud. Skugga och kläder är helt klart bra oavsett hudfärg. Solskyddskräm skyddar huden mot åldrande (rynkor, ojämn pigmentering och fläckig åldringshud)
Glöm inte D-dropparna!
D-vitamintillskott är extra viktigt för alla med svart hud som bor i Sverige, och jag skulle också rekommendera att någon gång be vårdcentralen om ett blodprov för att se att D-vitaminnivåerna är tillräckliga. Det är nämligen inte alls klart vilken dos D-vitamin som behövs för barn med svart hudfärg i Sverige och vi ser mycket D-vitaminbrist, även allvarlig sådan, hos barnen med svart hud på vårt barnsjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här syns det senaste smarttipsen jag har samlat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...